Namaz; Beden ve Ruh Sağlığının İlacıdır

Namaz kılmak ve namazın insan yaşamındaki en ehemmiyetli taraflarını nacizane kendi düşüncelerim etrafında tasarlamaya çalıştım...

-Namaz öncelikli olarak yaşama bir disiplin katar…

( Namaz düzenli bir hayatın varlığını bizlere hatırlatır.Bu düzeni farkettiğin de hayatının akışı bir disipline bürünür.)

-Namaz zamanın kıymetini ifade eder.

(Günün 24 saati içerisinde bir zamanlama dilimi oluşturarak, zamanı tasarruflu ve faydalı kullanma fikri geliştirir.)

-Namaz gün içerisinde zaman ve mekan arası düşünce alt yapısının antrenmanını gerçekleştirir.

( Namaz düşünce dünyamızı harekete geçirerek, saatlerin ve an meselesinin beyin dünyamızdaki geçişlerini bir kum saati misali önümüze akıtır.)

-Namaz hafıza sistemine işlerlik kazandırır…

( Nasıl ki işleyen demir pas tutmaz sözü gerçekleri yansıtıyorsa; devamlı hafızamızın ve periyodik aralıklarla devam eden alışkanlık yada görevsel hareketlerimiz hafızamızın yenilenmesine yardımcı olur.)

-Namaz beden ve ruh için gerekli olan tüm dürtüleri harekete geçirerek bedene hareketlilik ve gerekli olan işlevlerin işleyişini sağlar.

( Günde 5 vakit vücut ve hafıza dünyamız ruhsal bir akış içerisinde tefekkür dünyası içerisinde bir yolculuğa çıkıyor, işte bu yolculuk beden ve ruhun hareket makanizmasına güç ve estetik katar. )

-Namaz ezber kabiliyetimize artılar katar.

( Namaz ezberimizin kalıcı olarak devamının bir ırmak misali akmasını sağlar )

Namaz okuma, algılama ve kavrama mekanizmamıza büyük katkılar sağlar.

( Namaz her hareket ve duruş anında farklı dualar ve zikirlerle periyodik bir şekilde düşünce, hafıza ve beden arasında iletişim kurar ve bu iletişim algı ve kavrama yeteneğimizi zihinde tutar.)

-Namaz psikolojik ve ruhsal dengemizi korumamıza yardımcı olur.

( Namazı eda eden bir insan ruh ve bedende huzur tokluğu yaşar.)

-Namaz manevi bir huzura kavuşturur.

(Namaz bir görevi yerine getirmenin derin manevi huzur ve bereketini bizlere yaşatır.)

-Namaz tıbbi ve teknolojik anlamda ruh beden dünyamıza kalite katar.

( Namazı inanç yönünden olsun, tıbbi yönden olsun incelenmesi ve gerçekçi yaklaşımla değerlendirilmesi sonucu pozitif etkileri açıkça ortaya çıkacaktır. )

-Namaz ruh ve bedenimizi diri tutar.

(Namaz bir karanlık ortamın içerisine mum ve ışıkla girmek gibidir. Değer ve kaliteli duruşa göre ışığın fayda ve parlaklığı değişecektir.)

-Namaz unutma ve hafıza kaybının oluşmasını engeller.

(Namaz günümüzün unutkanlık ve yaşlılık hastalığı olarak görülen hafıza kaybı Alzheimer hastalığının oluşmasını önler )

-Namaz gerçek manada idrak edildiğinde tüm kötü düşünce ve arzuları yok eder.

(Namazın insana kazandırdığı en önemli etkenlerden biri de adaletin vicdanlarda yer bulması. Ahiret inancına göre dünyada yapılan her iyilik ve kötülüğün bir karşılığı olacaktır düşüncesi, insanoğlunu kötülüğü men iyiliği de her daim var eden bir yaklaşıma yönlendirecektir.)

-Namaz insana kazandırdığı ruh ve beden temizliği sayesinde salgın ve hastalıklara barikat kurar.

(Günümüzün salgın ve bulaşıcı hastalıklarının genel ve en önemli yayılma şekli olan temas ve nefes durumlar, namaz kılan her bireyin önce beden sonra çevresini temiz tutma adına yapacağı eylemlerle ortadan kalkacaktır.)

-Namaz bedenin sağlık açısından diyabetik yardımcısıdır.

(Namaz her ne kadar manevi bir duruş olsa da bu duruşu ifa ederken gerçekleşen bedensel hareketlerin her hali farklı organlarımızın ihtiyacı olan hareketlerin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu hareketlerin diyabetik yönden faydaları herkesçe bilinmektedir.Çünkü sabah namazı insan bedeninin uykudan kontrollü bir şekilde uyanmasını ve bu kontrol sonrası mide boş olması nedeniyle en az hareketle uygulamaya konulmasıyla ayrı bir önem ve düşünme arz eder…)

-Namaz dünya ve ahiret alemi arasında ki adalet mekanizması olduğundan suç ve suçların azalmasına yardımcı olur.

(Bir önceki açıklamamızda da belirttiğimiz üzere adalet vicdan terazisinde tartıldığında adliyelerin yükü bir ölçüde azalacaktır.)

Güzel ve yaşanabilir bir dünya için ‘’Haydi Namaza’’……

YORUM EKLE