Amasya'da 29 Ekim Cumhuriyet Coşkusu

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarının milletimizle omuz omuza yürüttüğü mücadelenin sonunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti 97. yaşını kutluyor.

Amasya'da 29 Ekim Cumhuriyet Coşkusu

Bu anlamlı günün yıldönümü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Yavuz Selim Meydanı’nda koronavirüs salgını dolayısıyla sosyal mesafe kurallarına göre ve sınırlı sayıda katılım ile gerçekleştirildi. Kutlamalara Amasya Valisi Mustafa MASATLI, Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet ATLI, Belediye Başkanı Mehmet SARI, protokol üyelerinin yanı sıra, gaziler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajının okundu. Valimiz Mustafa MASATLI yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“İlimizin çok değerli protokolü,

Çok kıymetli vatandaşlarımız,

Sevgili gençler,

Basınımızın güzide temsilcileri,

Hepinizi en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Cumhuriyetimizin doğum belgesinin imzalandığı Amasya’da Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97. yıl dönümünü hep birlikte gururla kutluyoruz. Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun.

Bu yıl maalesef ülkemiz ve dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs Salgını sebebiyle Cumhuriyet Bayramını daha sade kutlamanın burukluğunu da yaşamaktayız. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu salgının sona ermesiyle Cumhuriyet Bayramımızı daha coşkulu bir şekilde, halkımızın tüm kesimleriyle birlikte kutlayacağız.

Bu aziz toprakların üstünde yaşayan bir insan olarak Cumhuriyetimizin yıl dönümünü, Cumhuriyetin doğum belgesi olarak nitelenen Amasya Tamimi’nin şehrinden, birçok medeniyeti bağrından çıkaran Amasya’da kutlamaktan tarifsiz bir onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bugün 29 Ekim, Cumhuriyetimizin 97. yılında her şeyden önce, onun kurucusu büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve arkadaşlarını şükranla anıyorum.

Çok değerli vatandaşlarımız, Sevgili Gençler;

Bugün bizi yeniden, bölgemizin en güçlü devleti haline getiren Cumhuriyet olmuştur. Başta büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyetimizi kuran kuşak, bilimde ve teknolojide geri kalmanın ne gibi olumsuzluklara neden olduğunu görerek, bir medeniyetçilik mücadelesi başlatmıştır. Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma hedefinde ifadesini bulan bu hedefle ilgili mücadeleyi bugün de aynı hızla sürdürmekteyiz.

Türkiye, geçen 97 yılda, dünyanın ve etrafının fevkalade karışık şartlarına rağmen, yaşamayı ve güçlü olabilmeyi sürdürebilmiştir. Barış'ın temelinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün “Yurtta sulh cihanda sulh” sözü ile dile gelen barışçı politikamız kadar caydırıcı bir savunma gücüne sahip olmamız da yatmaktadır.

Değerli Amasyalılar;

Son yıllarda içte ve dışta huzurumuzu bozan, güvenliğimizi tehdit eden, devletimizi yıkmaya çalışan, milli iradeyi akamete uğratmak isteyen ne oldukları belirsiz bazı kişi, örgüt ve devletler türemiştir. Ama bu millet yönetimde ve bölgesinde söz sahibi olduğunu, Cumhuriyete sahip çıktığını, yıllarca vermiş olduğu Terör Mücadelesinde, 15 Temmuz Gecesinde, Güney sınırımızda kurulmak istenen terör devletine karşı yapılan Barış Pınarı Harekâtımızda, Zeytin Dalı Harekâtımızda ve diğer harekâtlarda tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir.

Burada Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un; “Girmeden tefrika bir millete düşman giremez, Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez” dizelerini hatırlatmak isterim. Şu iyi bilinmelidir ki, bu aziz vatanın her karış toprağı şehit kanıyla sulanmıştır. Hiç bir zaman ve şartta bu Bayrak inmeyecek, bu vatan bölünmeyecektir.

Netice itibariyle bu aydınlık yolda, 784 bin kilometrekare alan içerisinde yaşayan ve bu cennet vatanın kurulmasında ve savunulmasında, hiçbir ayrım gözetmeksizin şehitler vermiş ve vermeye devam eden Kahraman Türk Milleti, her zaman olduğu gibi bu günde en az Milli Kurtuluş Savaşının kazanıldığı günlerde ki milli birlik ve beraberliğe muhtaçtır. Bu duygular içerisinde, sözlerime son verirken, Cumhuriyet Bayramınızı tekrar kutluyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

Törende öğrencilerimiz hazırlamış oldukları şiirleri seslendirdiler. Dilek ve temennilerin ardından program sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29

banner31

banner30