Marmelat Üretim Tesisi Hizmete Açıldı

Amasya Vlisi Mustafa Masatlı, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırım Projesi kapsamında yapımı tamamlanan Marmelat Üretim Tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Merzifon Organize Sanayi Bölgesi yerleşkesinde düzenlenen programa ayrıca Amasya Milletvekilleri Hasan Çilez ile Mustafa Tuncer, Merzifon Kaymakamı Gürkan Demirkale, Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı ve kurum müdürleri katıldı.

Marmelat Üretim Tesisi Hizmete Açıldı

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Muhammed Emin Aydın ile Fabrika Sahibi Erol Öncül, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finanse edilen hibe desteği ile tesisin özelliklerine ilişkin bilgiler aktardı. Daha sonra konuşan Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, Amasya Milletvekilleri Hasan Çilez ve Mustafa Tuncer İlimiz ekonomisine katma değer sağlayacak olan fabrikanın Amasya’mıza hayırlı olması temennisinde bulundular.

Vali Mustafa Masatlı ise konuşmasında şunları kaydetti: “28 Temmuz tarihinden itibaren orman yangınlarında ve Batı Karadeniz’de meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, aziz Milletimize de başsağlığı diliyorum. Ülkemiz son yıllarda çok büyük gelişim, değişim ve dönüşüm geçirdi. Dünyanın 17. büyük ekonomisi olma yolunda da ciddi gelişmeler katetti. Yaklaşık 1,5 yıldır tüm Dünyayı etkisi altına alan salgınla ciddi bir mücadele içerisindeyiz. Salgından en az etkilenen ülkelerden biri olmakla birlikte üretim, tarım ve sanayi gücümüzle diğer ülkelere de örnek olmaktayız.

Merzifon Organize Sanayi Bölgemizin de bu konuda önemli katkıları oldu. İlimizde yer alan 4 adet OSB’mizin genişleme ve altyapı iyileştirme çalışmalarını önemli bir noktaya getirmiş bulunuyoruz. Bunula birlikte Taşova ilçemizde de kısa süre içerisinde bir OSB kurduk. Hedefimiz Amasya’mızı bölgenin önemli üretim merkezlerinden biri haline getirmektir. Yaklaşık 17-18 yıl önce 196 adet olan OSB’ler bugün 326 sayısına ulaşmıştır. Merzifon OSB 1986 yılında kurulmuş olmakla birlikte, 1996 yılında eylemli olarak faaliyete geçmiş, şuan itibariyle 156 hektarlık sahada üretim faaliyetlerine devam etmektedir.

Merzifon Organize Sanayi Bölgesinin 43 hektar büyüklükteki ilave alanının altyapı işlerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığımız ikili görüşmelerle yaklaşık 3 milyon TL ödenek alınarak işin bitirilmesi sağlanmıştır. Merzifon OSB’de 250 milyon lira yatırım tutarlı 1.500 kişiye istihdam sağlayacak olan şu anda açılışını yaptığımız Nesil Gıda Limited Şirketi de dahil olmak üzere, 19 fabrika açılış aşamasındadır. 55 milyon lira yatırım tutarlı ilave 500 kişi daha istihdam oluşturacak 6 parselde inşaatlar çatı seviyesine gelmiş olup, tamamlanma aşamasındadır. Merzifon OSB de %98 doluluk yakalandığından 144 Hektar 2 nolu ilave alanının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2022 yılı yatırımı programına alınması için çalışmalar devam etmektedir.

Bölgenin önemli sorunlarından biriside atık su arıtma tesisinin yetersizliğidir. Merzifon OSB’ ye 35 milyon lira yatırım tutarlı 1.500 +1.500 m3 kimyasal ve biyolojik nitelikte bir atık su arıtma tesisinin 2021 yılı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yatırım programına alınması için yaptığımız müracaat Cumhurbaşkanlığı onay sürecindedir. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) yatırım teşviklerini turizm, tarım sektörlerinden daha çok sanayi sektörüne yapılması için verdiğimiz çalışmalardan sonuç alınarak Merzifon Organize Sanayi Bölgesine iki önemli yatırımın yapılmasını sağladık.

Bunlardan proje tutarı 1.850.000 TL olan 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Tek Ebeveynli Ailelerde Kadın ve Çocuğun Güçlendirilmesi ve Kadın İstihdamının Artırılması Projesi tamamlanma aşamasındadır. Bir diğeri de proje tutarı 2.180.000,00 TL olan Merzifon OSB’de uygulanacak Güvenli, Verimli ve Çevreci Bir Enerji Sistemine Dönüşüm Projesi OKA ile OSB’nin fiber optik altyapısı, kamera güvenlik sistemi, otomatik sayaç ölçüm sistemi ve havai elektrik hatlarının yeraltına alınarak yenilenmesi yapılacaktır.

Yapılmış ve devam eden işlere bakıldığında; Merzifon’umuz sanayi şehri olması noktasında ciddi ilerlemeler kaydetmektedir. Bugün itibariyle Merzifon OSB’de işletmedeki firma sayısı 59’a çıkmış, OSB’nin 900 milyon TL ihracatı ve 6.100 kişi çalışanı bulunmaktadır. Bölgenin yöresel ürünlerini işleyecek yaklaşık 50 kişiyi istihdam edecek bu tesisimiz İlimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, bu vesileyle Ülkemizin her alanında kalkınmasına öncülük eden başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, bu tesis özelinde Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, Milletvekillilerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Konuşmaların ardından Vali Mustafa Masatlı ve protokol üyeleri tarafından fabrikanın açılışı gerçekleştirilerek, incelemelerde bulunuldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29

banner31

banner30