Sağlık Gönülleri Kansersiz Yaşama Dikkat Çekti

1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası kapsamında üniversitemizde bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Bu etkinlikler kapsamında Sağlık Gönülleri Kulübü öğrencilerimiz de Milli Hakimiyet Yerleşkesi ve Amasya Park AVM’de stant açarak kanserle mücadele ve önleme konusunda bilgilendirici çalışmalar yaptılar.

Sağlık Gönülleri Kansersiz Yaşama Dikkat Çekti

Etkinliklere üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay’ın yanı sıra Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Cansaran, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Keziban Orbay da katıldı.

Kanserde Erken Teşhis Hayati Önem Sahip

Stantlarda öğrencilerini yalnız bırakmayan Sağlık Gönüllüleri Kulübü Akademik Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Nurhan Doğan kanser hastalığı ve bu hastalıkla mücadele ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Kanser dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci sıradadır. Erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilirliği ve yaşam kalitesinin artırılabildiği göz önüne alındığında özellikle bazı kanser türlerinde korunmanın önemi her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda erken teşhisin önemine vurgu yapmak amacıyla her yıl 1-7 Nisan arasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bizler de son iki senedir Amasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri ve Sağlık Gönülleri Kulübü öğrencileri ile birlikte Amasya’da kanserden korunma ile ilgili farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.

Yaş, cinsiyet, dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın tüm insanların yaşamını olumsuz etkileyen kanser, dünyada her yıl milyonlarca kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Erkeklerde en sık görülen kanser türleri; akciğer ve prostat kanseri iken, kadınlarda en sık görülen kanser türleri; meme ve tiroid kanseridir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak (kolorektal) kanseri üçüncü en sık görülen kanser türüdür. Yaygın kanser türleri göz önünde bulundurulduğunda sağlıklı bir beslenme davranışın kazandırılması, tütün ve ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması, tuzun azaltılması, enfeksiyonlardan korunma ve alkol kullanımının azaltılması ile kanser önlenebilir. Bunun yanı sıra ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel olumsuz etkilerin önüne geçilmesi ile kansere

yakalanmalar azaltılabilir. Kanserde tedavi edici hizmetlerden daha çok koruyucu hizmetler ve erken teşhis üzerine yapılan faaliyetlerle kanseri Bahis siteleri kontrol altına alabiliriz. Bizlerde toplum sağlığını sürdürmek, farkındalığı artırmak ve hastalıkların önlenebilir olduğunu her defasında vurgulamak için Amasya İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı ile bir araya gelerek etkinlikler gerçekleştirmekteyiz. Bu vesile ile İl Sağlık Müdürlüğü’nün tüm çalışanlarına, etkinliklerimizin her birinde bizlerden desteğini esirgemeyen Amasya Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı ve Hemşirelik Bölüm Başkanlığı’na, etkinliklere değerli katkılarıyla destek olan, fikir ve emek veren Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerine ve Sağlık Gönüllüleri Kulübü üye öğrencilerimize teşekkür etmek istiyorum.’’

Gençler Kanserle Mücadele İçin Pedal Çevirdiler

Etkinlikler kapsamında Dr. Öğretim Üyesi Volkan Taşova ile Diyetisyen Saliha Işık tarafından “Kanser” ile ilgili bir de panel gerçekleştirdi. Panele katılan öğrencilerden içerisinden iki kişiye Amasya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bisiklette hediye edildi. Etkinlikler Sağlık Gönülleri Kulübü öğrencileri tarafından düzenlenen ‘Kanser için Pedal Çevir’ etkinliği ile sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2019, 14:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29

banner31

banner30