Dernekçilikte Kaliteye Doğru

Toplumun hiç şüphesiz en önemli sivil toplum kuruluşları il ve ona bağlı irili ufaklı derneklerdir. Kuruluş amaçları doğrulstusunda çalışmaları devam ettiği sürece faydası asla kaçınılmazdır. Peki hep kuruluş amacı deriz ama, nedir bu derneklerin kuruluş amacı hiç bir bilene sorup öğrenmeyi denedik mi ?

Derneklerin asıl amacı özellikle sosyal aktivitelerin ön plana çıkarılması ile beraber kültür, dayanışma,birlik ve beraberliği saglamaktır. Amacına uygun,faydalı,yapıcı,egitici faaliyetlerde bulunan dernekler ne yazık ki parmak ile gösterilecek kadar azdır. Şimdi tüm dernekçilik görevinde bulunan arkadaşlara soruyorum, derneklerin çoğalması, federasyon ve konfederasyonların kurulması faydalımıdır, yoksa pek de gerekli değil midir ?

Sonrası eğer kurulması faydalı diye bir cevap gelmiş sayalım, o halde ne kadar dernek sayısı fazla olursa o kadar üye, ne kadar üye sayısı fazla ise o kadar nüfus çoğunluğu ve seçmen demektir. Peki ya dernekler kuruluyor, her bir dernek kendi üyelikleri çapında bir şeyler yapıyor. Öyle ki bazen de genel bir birliktelik sağlanması açısından İl derneği adı altında organizasyon daha geniş bir kesime yayılıyor, federasyonlar devreye girdiğinde ise çok daha büyük kitleler birliktelik sağlayabilmektedir.

Bendeniz uzun yıllar dernekçiliğimizi takip eden bir basın elemanı olarak, ne yazık ki tam tersi bir işleyiş analiz ettim. Köy dernekleri daha fazla kalabalık etkinliklere ev sahipliği yaparken, il ve federasyon daha düşük bir nüfus yoğunluğu ile etkinliklerde sönük kalıyor. Buradan şunu belirtmekte yarar görüyorum. Her zaman küçük küçük gruplar halinde büyük işler gerçekleşir. Tıpkı yerel medyanın ulusal medyayı beslemesi misali.  Ulusal medya yereli tanımazsa kendi kaynağını kurutmuş olur. Bu nedenle derneklerin hiyerarşi açısından bakıldığında bir üst kurul etrafında toplanması zorunlu hale gelecektir. Bu üst kurul il derneği olur, dernekler federasyonu ve nihayetinde bir konfederasyon olabilir.

Bazen eleştiri oklarına da maruz kalabiliyor derneklerimiz, hani çoğaldıkça bölünüyoruz misali.. Aslında çoğalmak üst güce daha bir kuvvet katar. 

Peki federasyon ve konfederasyon konusunda ne yapmalıyız. 

Nasıl ki, dernekler federeasyonu kurulduğunda il derneğinin pabucu dama atılmadığı gibi; konfederasyon kurulursa eğer federasyonunda pabucu asla dama atılmaz.

Önemli olan samimiyet çerçevesinde kuruluşların el birliği ile büyük kümeler oluşturması. Baraj ne kadar büyürse buradan beslenen kurumlarda o kadar fazla pay sahibi olacaktır. Barajı susuz bırakırsak çeşmelerden su akmaz sadece damlar. 

YORUM EKLE